Huawei is momenteel dé voorloper op het gebied van 5G technologie. Vanuit de Verenigde Staten worden er grote vraagtekens geplaatst bij de samenwerking met Huawei. Ze vrezen dat de Chinese overheid via de systemen van Huawei andere landen kunnen bespioneren, omdat er ‘achterdeurtjes’ in de apparatuur zouden worden ingebouwd. Lees hier wat we tot zover weten.
Huawei in Nederland
Huawei is de goedkoopste leverancier van telecomapparatuur voor Nederland. Daarnaast zitten ze al in de kern van de meeste systemen van bijvoorbeeld T-Mobile en KPN. Door de komst van 5G zal de afhankelijkheid, en daarmee het marktaandeel van Huawei in Nederland, alleen maar groter worden. Daarnaast vindt het kabinet het te duur om Huawei uit al hun systemen te halen.
Het kabinet heeft daarom in juli 2019 besloten Huawei niet te gaan weren bij de aanleg van het 5G netwerk. Wel moeten alle telecombedrijven aanvullende beveiligingsmaatregelen nemen. Op deze manier heeft het kabinet gekozen voor een geografisch-neutrale benadering omtrent het 5G-dilemma. Ze weren hiermee geen partijen, maar stellen wel eisen aan de producten en diensten van alle leveranciers.
Het kabinet heeft daarmee afgelopen zomer de contouren geschetst van het nieuwe beleid. De precieze eisen waaraan het 5G netwerk moet voldoen, worden nog verwacht. Het kan zijn dat met die eisen Huawei niet in aanmerking komt als leverancier voor de telecomapparatuur die nodig is voor het nieuwe 5G netwerk.
KPN en Huawei
Ondanks dat de exacte eisen nog onduidelijk zijn, is KPN al begonnen met het installeren van Huawei-antennes. Het gebruik van de apparatuur van het Chinese Huawei is omstreden, omdat het bedrijf ervan wordt beschuldigd nauw samen te werken met de Chinese overheid en mogelijk zelfs meewerkt aan spionage. KPN heeft aangegeven wel apparatuur van Huawei te gebruiken, maar niet voor de kern van het netwerk.
Huawei wilt kennis over 5G technologie delen
De meeste westerse landen hebben vraagtekens gezet bij het aangaan van een samenwerking met Huawei. Het bedrijf heeft daarom in september 2019 aangegeven bereid te zijn hun kennis over de 5G technologie te delen met een westers bedrijf. Voor een eenmalig bedrag krijgt een koper toegang tot onder andere de 5G patenten, licenties, blauwdrukken en codes. Welk bedrag de koper hiervoor moet betalen wil Huawei niet vertellen. Daarnaast is het ook nog maar de vraag of de Chinese staat een dergelijke deal zou goedkeuren.
Het kabinet zal nog gaan bekendmaken welke eisen precies gaan gelden voor leveranciers van diensten en producten in de kritieke onderdelen van de telecomnetwerken. Wanneer we nu precies meer duidelijkheid kunnen verwachten over de toekomst van Huawei in Nederland is nog onduidelijk.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over 5G in Nederland, wanneer komt 5G en 5G vs 4G.
Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie