Het nieuwe 5G netwerk zorgt ervoor dat alles en iedereen nog sneller met elkaar wordt verbonden. Door deze ontwikkeling worden vertragingen tussen apparaten minimaal en wordt het mogelijk om sneller te communiceren dan ooit tevoren! Dit lijkt natuurlijk fantastisch, maar hoe zit het met de straling die vrijkomt bij het nieuwe 5G netwerk? Is dit veilig en kunnen we zonder gevolgen voor onze gezondheid gebruik maken van 5G? Wij leggen het graag voor je uit.
Wat is 5G straling?
Met 5G straling wordt de straling bedoeld die vrijkomt bij het 5G netwerk. Stralingen en verbindingen van telecomnetwerken bestaan uit radiogolven met frequenties. De eenheden waarmee deze radiogolven worden uitgedrukt zijn MHz (Megahertz) of GHz (Gigahertz). Het huidige 4G netwerk zendt nu een straling uit tot 3,5 GHz, terwijl bijvoorbeeld wifi al een straling heeft van 5 Ghz. De veranderingen in deze frequenties ten opzichte van 4G worden met het 5G netwerk niet groter of meer. Het 5G netwerk gaat dus minder uitstralen dan de wifi-verbinding in je eigen huis!
5G en elektromagnetische straling
Veel mensen zijn huiverig voor het nieuwe 5G netwerk. De elektromagnetische straling die hierbij vrijkomt zou namelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Maar is dit wel terecht? Bij het woord straling wordt namelijk al snel negatief gedacht. Bij röntgenstraling en gammastraling denk je al gauw aan schadelijke gevolgen voor je lichaam en ze zouden eventueel ernstige ziektes zoals kanker kunnen veroorzaken. Het 5G netwerk heeft hier volgens het International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) gelukkig weinig mee te maken.
Het ICNIRP is een organisatie die de normen vaststelt voor alle straling van mobiele telefoons en zendmasten. Deze organisatie zorgt ervoor dat de straling die wordt uitgezonden door zendmasten en telefoons niet schadelijk is voor mens en dier. Volgens de ICNIRP is straling alleen schadelijk als het je lichaam te veel opwarmt. Of jouw lichaam te veel opwarmt door straling wordt gemeten met de Specific Absorption Radio-waarde (SAR-waarde). Het ICNIRP rekent met de SAR-waarde uit of jouw lichaam te veel opwarmt door de straling die het absorbeert.
Straling van telefoons
Hoe werkt het dan met de straling die telefoons uitzenden? Zendmasten maken met een standaard straling verbinding met je telefoon. Je telefoon stuurt de straling weer terug naar de zendmast op het moment dat jij belt of het internet gebruikt. Sta je ver van een zendmast af? Dan moet je telefoon heel veel stralen om de antenne van de zendmast te bereiken.
Omdat je telefoon altijd dichter bij je lichaam is dan de zendmast, is de straling vanaf je telefoon altijd veel hoger, maar dit heeft nog steeds geen gevolgen voor je gezondheid. Dit is vanaf 1G tot 4G altijd al zo geweest. Met de komst van 5G wordt de straling van je telefoon dus niet ineens schadelijk. Geeft het nieuwe 5G netwerk dan helemaal geen problemen? Het zou kunnen dat je gevoelig bent voor microhearing of elektrogevoeligheid. Lees hier meer over in ons artikel 5G schadelijk.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over wat is 5G, de snelheid van 5G of de 5G frequenties. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie