Met het nieuwe 5G netwerk kun je straks sneller downloaden dan ooit. Met nieuwe download- en uploadsnelheden kun je gigantische bestanden binnen een paar seconden streamen, downloaden of uploaden. Maar wat is de snelheid van het 5G netwerk eigenlijk? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.
Hoe snel 5G precies gaat zijn, is helaas nog niet helemaal duidelijk. Dit komt doordat de ontwikkelingen van 5G nog in volle gang zijn. Uit verschillende onderzoeken is wel al gebleken dat 5G verbindingen gaat bieden die vele malen sneller zijn dan de huidige verbindingen, met (in theorie) een gemiddelde downloadsnelheid van ongeveer 250 megabyte per seconde.
De 5G snelheid verschilt sterk per regio waar jij je verbinding ontvangt (lees: hoe werkt 5G). Op het platteland bereik je veel lagere snelheden dan in de stad. In de stad is een snelheid van 2 gigabit per seconden in de toekomst niet ondenkbaar. Omgerekend is dit 150 à 250 megabyte per seconde. Als we uitgaan van deze cijfers, wordt het dus mogelijk om een film van 3 gigabyte binnen 12 seconden te downloaden!
Momenteel heeft 4G in Nederland een gemiddelde snelheid van 2,5 megabyte per seconde. Dit betekent dus dat het 5G netwerk 100 keer zo snel wordt als 4G. Naast het downloaden van films, opent het netwerk ook een wereld aan mogelijkheden die we nooit eerder hebben gezien. Lees bijvoorbeeld meer over de nieuwe wereld van Internet of Things.

5G latency
Een erg belangrijke verbetering van het 5G netwerk ten opzichte van 4G is de verlaging van de latency. Met latency wordt de vertragingstijd tussen apparaten bedoeld. Bij het 4G netwerk duurde het ongeveer 50 milliseconden voordat je telefoon verbonden was met het netwerk. Met de komst van 5G internet wordt de latency verlaagd naar 1 milliseconde.
Bij nieuwe technologieën zoals zelfrijdende auto’s is de verlaagde latency een cruciale verbetering. Op deze manier kunnen auto’s veel sneller op elkaar anticiperen. Dit is belangrijk bij plotselinge situaties die in het verkeer vaak voorkomen.
Een ander goed voorbeeld is een dokter die met 5G kan opereren op afstand. Stel dat er een hersenchirurg met een unieke vaardigheid in New York werkt, dan zou die iemand kunnen opereren in Amsterdam zonder daar fysiek aanwezig te hoeven zijn. Met een robot en een minimale vertraging is dit een stuk veiliger dan met een vertraging van 50 milliseconden.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over 5G frequenties, wanneer 5G komt , over de straling van het 5G-netwerk en de 5G veiling. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie