5G Ontwikkelingen

Alle ontwikkelingen over het nieuwe 5G netwerk

  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • 5G nieuws
  • Wat is 5G
    • Hoe werkt 5G
    • Wanneer komt 5G
    • 5G vs 4G
    • 5G snelheid
    • 5G straling
    • 5G Podcast
  • 5G apparaten
    • 5G telefoons
      • Huawei
      • iPhone
    • 5G router
  • 5G dekking
    • Nederland
    • KPN
  • 5G mogelijkheden
    • Internet of Things
    • Fieldlabs
    • Augmented reality
  • 5G Netwerk
    • 5G frequentie
    • 5G antennes
  • Over ons
Home / 5G nieuws / Is 5G schadelijk?
Een visuele weergave om aan te geven of 5G schadelijk is

02/12/2019 door Jens Plaats een reactie

Is 5G schadelijk?

Het 5G netwerk werkt heel anders dan zijn voorgangers en sommige wetenschappers denken dat de maatschappij veel meer bloot zal staan aan straling. Hoe zit het met onze gezondheid? Heeft het 5G netwerk een negatieve impact op ons lichaam? Kortom, is 5G schadelijk? Wij leggen het graag voor je uit.

In de afgelopen maanden is het vaak in het nieuws geweest en veel mensen vragen het zich nog steeds af: is het 5G netwerk vanwege de elektromagnetische straling schadelijk voor onze gezondheid? Het antwoord hierop is moeilijk te geven: Er is namelijk nog geen direct bewijst dat de straling van 5G schadelijk is. Tegelijkertijd is ook niet volledig uit te sluiten dat het helemaal niet schadelijk is. De onderzoeken zijn daarom nog steeds in volle gang.

Er zijn drie onderliggende problemen: allereerst is het 5G netwerk nog niet volledig uitgerold, waardoor de intensiteit van de straling niet in een realistische setting getest kan worden. Door de hogere frequentie van 5G en bijbehorende nieuwe technieken is er onduidelijkheid of deze intensiteit zal toenemen of misschien gek genoeg zelfs afneemt. Ten tweede zal een veel grotere groep mensen moeten worden meegenomen in het onderzoek ten opzichte van de huidige onderzoeken. Dit is nodig om met meer zekerheid uitspraken het eventuele 5G stralingsgevaar. Ten derde zijn eventuele gevolgen pas op de lange termijn zichtbaar. Zelfs voor 2G, 3G, 4G en wifi is nog niet genoeg tijd verstreken om zeker te weten wat de langetermijneffecten zijn. Pas als 5G volledig beschikbaar is en er jaren verstreken zijn, kan deze vraag beter worden beantwoord.

Waarom is er bij 5G meer blootstelling aan straling?

Er zou met 5G meer blootstelling zijn aan straling: de hogere 5G frequenties, die veel meer data kunnen dragen, hebben een beperkter bereik dan 4G frequenties. Daardoor zijn er veel meer antennes nodig (small cells). Die worden bijvoorbeeld geplaatst in bushokjes, lantaarnpalen en reclamezuilen. Meer antennes zouden ten eerste voor meer straling zorgen bovenop de straling van wifi, 2G, 3G en 4G. Daarnaast zou je dichterbij deze antennes komen dan bij bijvoorbeeld 4G antennes, die in zendmasten verder boven de grond zitten. Meer weten over het 5G netwerk en zijn architectuur? Lees dan ons artikel over de werking van het 5G netwerk!

5G zendmasten gaan slimmer en efficiënter werken dan 4G zendmasten. Dit betekent dat 5G zendmasten straling niet meer uitzenden naar iedereen tegelijk, maar alleen naar de persoon die op dat moment de verbinding nodig heeft. Iemand die een whatsappje stuurt, staat dus veel minder blootgesteld aan straling dan iemand die een video streamt. Dit zou alsnog niks moeten uitmaken, gezien de straling binnen de afgesproken norm moet blijven. Bij de huidige 4G masten staat iedereen in gelijke mate bloot aan straling. Lees ook onze artikelen over hoe werkt 5G en 5G straling.

Welke schade kan 5G aanrichten bij mensen?

Wetenschappers waarschuwen voor een aantal mogelijke problemen. Zo zouden:

  • Elektromagnetische golven je lichaam kunnen opwarmen.
  • Problemen rondom het hart kunnen opduiken.
  • Micro-hearing en elektrogevoeligheid bij meer mensen kunnen gaan opspelen. 
  • Er zich mogelijk op de lange termijn tumoren kunnen ontwikkelen. 

Lees hieronder verder wat hiervan (niet) is bewezen, hoe Zwitserland met deze bevindingen omgaat en wat de huidige standpunten  in Nederland zijn tijdens de COVID-19 crisis.  

5G en de effecten van hoge en lage frequenties

Bij een blootstelling aan een grote hoeveel straling van hoge frequenties (boven de 6 GHz) kun je uitdrogen en in warmte shock raken. Dit zou kunnen leiden tot fatale hart- en vaatproblemen. Dit is ook wel het ‘magnetron effect’ waar tegenstanders het vaak over hebben. Om ervoor te zorgen dat dit nooit zal voorkomen zijn hier duidelijke wettelijke afspraken over gemaakt door onze regering.

De hoeveelheid 5G straling waar mensen aan blootgesteld mogen worden, ook voor het 5G netwerk, is beperkt onder strenge limieten die vele malen lager liggen. Wetenschappelijk onderzoek over deze limieten geeft aan dat bij een opwarming van meer dan 1 graden eventueel gezondheidsklachten kunnen optreden. Zolang we onder de wettelijke hoeveelheid straling blijven, is het 5G netwerk niet schadelijk. 

Bij een blootstelling aan een grote hoeveel straling van lage frequenties (onder de 6Ghz) kunnen zenuwen in het lichaam worden gestimuleerd. Dit zou ervoor zorgen dat er onwillekeurige spiersamentrekkingen plaatsvinden die, als deze rondom het hart gebeuren, fatale gevolgen hebben. Ook hiervoor gelden dezelfde afspraken.

Recent wetenschappelijk onderzoek (21 januari 2020) van het ‘Agentschap Telecom’ van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat laat zien dat 5G testomgevingen zich houden aan deze afspraken. De blootstelling aan straling van de losse antennes bleek bij de eerste metingen in 2019 lager dan limieten opgesteld door de Europese Unie.

5G microhearing en elektrogevoeligheid

Sommige mensen die dichtbij een 4G of 5G mast staan beweren een klikkend of zoemend geluid te horen. Dit wordt microhearing genoemd. Microhearing ontstaat door bijzonder snelle temperatuurswisselingen in de hersenen op microniveau. Of microhearing, naast zeer irritant, ook schadelijk is voor je gezondheid, is nog niet bewezen.

Er zijn ook mensen die last hebben van gewrichtspijn, hartritmestoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, moeheid en concentratieproblemen en die stellen dat dat komt door elektromagnetische golven. Deze mensen zijn elektrogevoelig. Of deze klachten te maken hebben met radiogolven van zendmasten en of deze versterkt worden door het 5G netwerk, is volgens wetenschappers nog niet bewezen. Daardoor is het tegelijkertijd ook niet uit te sluiten. Wetenschappers nemen dit soort klachten daarom zeer serieus en geven aan dat onderzoek hierin voortdurend op globale schaal plaatsvindt. Momenteel worden 290.000 personen in Europa onderzocht op dit soort klachten. 

5G en mogelijke ontwikkeling van tumoren

Uit onderzoek met ratten die blootgesteld werden aan elektromagnetische straling is gebleken dat er zich tumoren ontwikkelden in de hersenen en hartspieren. Heel belangrijk om hierbij te vermelden is dat de ratten aan een vele malen hogere dosis straling werden blootgesteld dan waar wij mensen ooit aan blootgesteld zullen gaan worden, ook bij het 5G netwerk. Op basis van het rattenonderzoek heeft de International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de World Health Organization (WHO), in 2011 besloten om elektromagnetische stralingen te categoriseren als ‘mogelijk kankerverwekkend’. De achterliggende gedachte hierachter is dus: uitsluitsel is niet mogelijk, maar bewijs ontbreekt voor zowel het huidige 4G als toekomstig 5G netwerk. Dit klinkt best heftig, maar je kunt je hierbij afvragen hoe ernstig deze categorisering echt is. Ter vergelijking: het hebben van een aloë vera plant, werken in een stomerij, of dagelijks gebruik van kleurmiddelen van kappers is dus net zo riskant als het 5G-netwerk.

In een artikel van Eos Wetenschap laat neurotoxicoloog Remco Westering van de Universiteit Utrecht weten dat in periode van 20 jaar onderzoek naar straling uit mobiele communicatie het aantal hersentumoren niet is gestegen. Er zijn geen biologische werkingsmechanismen gevonden die een verklaren dat straling kanker zou veroorzaken. Hieruit blijkt dus dan er onder de huidige omstandigheden geen concreet bewijs bestaat.

 5G en mogelijkheid tot minder straling

De innovatieve technologie van 5G zorgen voor een kans er minder (ja je leest het goed) blootstelling aan straling zou kunnen zijn. ‘‘Massive MIMO’ zorgt er voor dat er vanuit de zendmast veel meer kleinere antennes aanwezig zijn. Samen met ‘beamforming’ wordt data via straling enkel per individuele gebruiker verstuurd. Dit  in tegenstelling tot 4G, waar alle data via straling in elke richting tegelijk op wordt gestuurd. Het signaal moet mogelijk heel ver reiken en zorgt in de buurt van andere zendmasten voor veel ruis; hierdoor kan het voorkomen dat een veel sterker signaal gestuurd moet worden. Hierdoor worden veel meer personen blootgesteld aan straling.

Het 5G-netwerk zendt door de hoge frequenties data via millimetergolven, golven van een millimeter dik. Dit ten opzichte van microgolven die we in het huidige 4G-netwerk gebruiken. Dit zorgt voor twee belangrijke verschillen die kunnen bijdragen aan minder blootstelling van straling. Ten eerste, microgolven dringen wel tot het brein door, millimetergolven dringen veel minder diep het lichaam door. Verder onderzoek naar millimetergolven is nodig om verdere effecten hiervan te testen. Ten tweede, omdat millimetergolven minder ver reiken, zijn meer kleine zendmasten nodig op lantaarnpalen, bushokjes en gebouwen: de beruchte “small cells”. De denkwijze die zou leiden tot minder straling is als volgt: hoe meer antennes, hoe minder heftig deze moeten zenden, hoe minder straling er vrij komt. Gek genoeg zou dit kunnen betekenen dat een small cell in je huis jou juist minder blootstelling geeft ten opzichte van een 4G-zendmast, die verder weg staat en daardoor heel hard moet werken om jou door allerlei obstakels heen te bereiken. Om deze claims hard te maken is meer onderzoek nodig.

Waarom heeft Zwitserland 5G ontwikkelingen stopgezet?

Zwitserland is één van de eerste landen waar 5G op grote schaal wordt uitgerold. In februari 2020 is het plaatsen van bijna 2000 antennes die met de nieuwe technologie van 5G overweg kunnen stopgezet. Het land wil meer duidelijkheid over de eventuele gezondheidsrisico’s die de nieuwe standaard met zich meebrengt.

Het milieuagentschap dat in Zwitserland opereert, Bafu, claimt dat er geen wereldwijd aanvaarde standaard is voor de voorwaarden waaraan de 5G antennes moeten voldoen. Zolang deze criteria er niet zijn, zullen de nieuwe antennes moeten voldoen aan de bestaande stralingsnormen. Deze stralingsnormen zijn nog gebaseerd op 4G in plaats van 5G, waardoor Zwitserland heeft besloten de uitrol van nieuwe antennes voorlopig on hold te zetten. Verdere testen zouden nodig zijn om deze richtlijnen voor 5G te controleren. De grootste telecom operator Swisscom blijft desondanks wel verder bouwen aan de 5G infrastructuur.

5G en de ontwikkeling in Nederland met Covid-19

Uitsluitsel over schadelijkheid door onderzoek lijkt pas mogelijk als 5G op grote schaal wordt toegepast. Nederland lijkt voor een ethische keuze te staan: wachten net als Zwitserland of doorgaan met de uitrol. Hierin lijken twee groepen te zijn ontstaan die het duidelijk niet met elkaar eens zijn.

Tegenstanders voelen zich gepasseerd en zijn boos: Ze hebben het gevoel een proefkonijn te zijn en zien dat veilingen rondom frequenties (ondanks Corona) gewoon door gaan. Ze willen eerst zekerheid en dan pas een uitrol. Omdat dit niet aan de orde lijkt eist de actiegroep ‘;Stopt5GNL’ een juridisch verbod  op het 5G netwerk. Daarnaast stonden meerdere zendmasten in brand die vermoedelijk zijn aangestoken door boze individuele tegenstanders (los van Stop5GNL).

Voorstanders, telecombedrijven en de overheid, zijn van mening dat ze juist al rekening houden; ze handelen naar de bewijzen uit wetenschappelijk onderzoek en zitten (ver) onder de afgesproken veiligheidsmarges. Het economische belang is hoog en gezien uitsluitsel door  onderzoek heel lang duurt lijkt het doorzetten van de uitrol van  5G-netwerk een logische stap. 

In het kort

Is 5G schadelijk? Alleen in hele extreme omstandigheden is er bewijs dat 5G schadelijk zou kunnen zijn. De overheid is zich hiervan bewust en neemt hier actief maatregelen tegen, die voor de huidige situatie (met 4G) en toekomstige situatie (met de komst van 5G) worden nageleefd. 

Lees meer!

Een visuele weergave van het verschil tussen 5g en 4g 5G vs 4G
Huawei en 5G
5G: hoe werkt het eigenlijk?


Categorie: 5G nieuws

Over de auteur

Van jongs af aan pluist Jens al uit hoe dingen exact in elkaar steken. In een wereld waar technologische innovaties steeds complexer worden én in een rap tempo plaatsvinden is het vaak lastig om bij te blijven. Daarom vindt Jens goede uitleg belangrijk en geeft dat voor ons graag over 5G!

Reacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

De snelheid van het 5G netwerk weergegeven door de stad

5G: wat is het en wat kun je er mee?

zwarte koptelefoon op gele achtergrond

Deze vier podcasts beantwoorden jouw vragen over 5G!

Nieuw

  • Stop5GNL krijgt ongelijk; uitrol 5G gaat door
  • VodafoneZiggo rolt 5G netwerk uit in delen van Nederland
  • VodafoneZiggo stopt uitrol gigabit-netwerk
  • Brandstichting bij 5G zendmasten
  • Impact van het 5G netwerk op het klimaat

Footer

Nieuws
Sitemap
Over ons
Contact
  • Facebook
  • Instagram

5G Ontwikkelingen © 2023

Wij gebruiken analytische cookies om je site-ervaring te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.Cookie settingsOK
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijke

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.