Momenteel beschikken we in Nederland nog over een van de snelste mobiele 4G netwerken ter wereld. Dit geeft ons een goede positie in de markt ten opzichte van concurrenten wereldwijd. We moeten er alleen rekening mee houden dat er landen zijn waar 5G al wordt gebruikt. Als we niet snel voor een uitrol van dit nieuwe supersnelle netwerk zorgen, dan kan dat ons nog eens duur komen te staan.
Nederland moet opschieten met 5G
Sommige landen in Europa maken al gebruik van het nieuwe 5G netwerk, en ook de Verenigde Staten en Oost-Aziƫ benutten de voordelen van dit snelle netwerk al. Het is nu zelfs het geval dat China het grootste commerciƫle 5G netwerk ter wereld heeft en voorzichtig is gestart met het voorwerk voor 6G. Het mag duidelijk zijn dat we in Nederland moeten opschieten met de uitrol van het 5G netwerk.
Voor nu komen we nog weg met 4G, maar als we niet innoveren, dan wijken buitenlandse investeerders liever uit naar een land dat wel met de nieuwste ontwikkelingen meegaat. Een functioneel 5G netwerk is voor hen een teken dat het land tijd en geld steekt in technologische vooruitgang, en dus komt dat land voor die investeerders betrouwbaarder en veelbelovender over.
Conclusie: een te langzame ontwikkeling kan nadelig zijn voor de concurrentiepositie van Nederland in het bedrijfsleven en met name de IT-sector, maar ook voor de groei van de digitalisering.
Wat doet Nederland nu al met 5G?
Verspreid door Nederland vind je fieldlabs waar de (mogelijke) toepassingen van het 5G netwerk worden onderzocht. Voordat we echter binnen het bedrijfsleven, en laat staan als consument, de vruchten van het supersnelle mobiele netwerk kunnen plukken, moeten de frequenties eerst nog geveild worden. De verwachting is dat de veiling van de frequenties bijna een miljard euro zal opleveren.
Planning van de 5G veilingen
Vooralsnog lijkt er geen haast gemaakt te worden met de uitrol van het 5G netwerk. De eerste frequenties gaan in de loop van 2020 onder de spreekwoordelijke hamer. De 3,5 GHz frequentie wordt pas in 2022 geveild. Een gemiste kans, omdat deze frequentie meer ruimte biedt en een hogere snelheid aan kan. Helaas kan de 3,5 GHz niet eerder wordt geveild: momenteel gebruikt de AIVD deze frequentie nog als afluisterstation. Het is nog afwachten of en wanneer dit naar een andere plaats wordt verhuisd, zodat deze frequentie voor het 5G netwerk vrijkomt.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over 5G Den Haag, 5G routers en 5G aandelen. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments.
Geef een reactie