De komst van 5G is een veelbesproken onderwerp. Vaak gaat het om de vraag of het toekomstige netwerk schadelijk is voor de gezondheid, over of we Huawei toegang moeten geven tot onze gegevens of vooral wanneer de uitrol in Nederland eigenlijk gaat beginnen. Een belangrijk aspect dat in deze discussie tot nu toe zeer onderbelicht is gebleven, is welke impact de komst van 5G gaat hebben op het klimaat.
Hoe zit het met de CO2-uitstoot van de huidige datacenters?
De huidige datacenters die nodig zijn om al het verkeer van het 4G netwerk te kunnen verwerken zorgen voor uitstoot van CO2 (het belangrijkste broeikasgas). In 2016 waren deze datacenters verantwoordelijk voor twee procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Ter illustratie: dat is meer dan vliegtuigen en luchtvaart in 2016 wereldwijd uitstootten.
Welke invloed gaat het 5G netwerk hebben op de CO2-uitstoot?
De technologie die bij het 5G netwerk komt kijken maakt nog intensiever gebruik van data. Al deze data wordt opgeslagen in datacenters, die voorzien moeten worden van stroom om continu te werken en gekoeld te worden. Netwerk- en IT-bedrijf Cisco heeft uitgezocht dat in 2021 het wereldwijde dataverkeer zeven keer hoger zal zijn dan het in 2016 was.
Volgens professor Ian Bitterlin van de Universiteit van Leeds zal de hoeveelheid energie die nodig is voor de datacenters elke vier jaar verdubbelen. Dat betekent dat de situatie in de aankomende tien tot vijftien jaar al onhoudbaar wordt wat betreft het aantal datacenters dat nodig is om de vraag naar energie aan te kunnen bieden.
“The easier you make it to consume the product, the greater the consumption will be”,
Jevons Paradox
Oftewel: de enige manier om de groei van de datacenters tegen te gaan is door wereldwijd minder internetgebruik. Dat is lastig te realiseren. Er wordt ook onderzoek gedaan naar duurzame energie, maar zelfs als het lukt om volledig van duurzame energie gebruik te gaan maken, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Een ander idee om de uitstoot van de datacenters tegen te gaan is om deze vooral in koudere klimaten te plaatsen. Op deze manier is er namelijk minder energie nodig om de centrales te koelen. Dit is ook de reden waarom bijvoorbeeld Facebook een datacenter heeft geopend in het hoge noorden van Zweden.
Toename in energiekosten door de komst van 5G
Omdat 5G om hogere internetsnelheden draait en meer toepassingen zal hebben in het dagelijks leven dan het huidige 4G netwerk, moeten er nieuwe frequentiebanden worden aangelegd en meer antennes worden geïnstalleerd. Maar niet alleen deze benodigde investeringen zullen worden doorberekend naar de consument, ook voor de impact die het dataverkeer gaat hebben op het milieu zal moeten worden betaald. Dit zal betekenen dat de prijzen van onze internetabonnementen de aankomende jaren zullen stijgen.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over wat is 5G, de mogelijkheden van 5G en de 5G dekking in Nederland.
Geef een reactie