Je kunt het bijna niet gemist hebben: 5G internet wordt over niet al te lange tijd geïntroduceerd. Dit supersnelle mobiele netwerk zal technologische ontwikkelingen nog verder in een stroomversnelling brengen. Het uitrollen van dit netwerk heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Een van de stappen die genomen moet worden, is het veilen van de 5G frequenties. Hoe werkt dat nu precies, die veiling?
De eerste en de tweede 5G veiling
Op 30 juni 2020 zullen de eerste drie frequenties (700, 1400 en 2100 MHz) worden geveild. Het ministerie van Economische Zaken organiseert de veiling en de verwachting is dat de opbrengsten bijna een miljard euro zullen zijn. Het ziet ernaar uit dat de frequentie 3,5 GHz in de loop van 2022 op een tweede veiling zal worden geveild.
Hoe steekt de 5G frequentieveiling in elkaar?
De staatssecretaris van Economische Zaken heeft bepaald dat er minimaal drie telecomproviders meebieden in de 5G veiling. De verwachting is dat vooral de grootste drie providers, namelijk KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, gaan bieden. De beslissing om minstens drie telecomproviders recht op frequenties te geven, is gebaseerd op het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Verder was het advies dat een enkele aanbieder nooit meer dan 40% van de 3,5 GHz-band in bezit mag hebben. Op deze manier blijft de concurrentiewerking gewaarborgd.
Rekening houden met veiligheid
Er zijn op het gebied van de veiligheid nog enkele punten die moeten worden opgelost. Ten eerste moet worden uitgesloten dat er geen misbruik van het 5G netwerk gemaakt kan worden voor bijvoorbeeld spionage en sabotage. Ook het afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten in Burum is een punt van aandacht. Op dit moment maken zij nog gebruik van de frequentie die uiteindelijk voor 5G bedoeld is. Het kabinet heeft in 2018 al aangekondigd dat het grondstation zal moeten verhuizen.
Regels bij de 5G veiling
De frequentieveiling valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens de veiling krijgen de deelnemers geen informatie over wie hun directe concurrenten zijn. Die informatie wordt pas na afloop bekendgemaakt. De dekkingseis is dat er in 98% van de gemeentes in Nederland bereik moet zijn. Inclusief de huidige vergunningen mag elke providers niet een groter aandeel dan 40% bezitten. Er mag providers verplicht worden om alleen te werken met netwerkapparatuur van betrouwbare partijen, uitgekozen door de overheid. Leveranciers die als onbetrouwbaar staan aangemerkt, mogen worden uitgesloten van deelname.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over 5G aandelen, 5G snelheid & 5G apparaten. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie