Achter de schermen wordt hard gewerkt om het supersnelle 5G netwerk te realiseren. Dit 5G netwerk maakt voor extreem veel nieuwe technische toepassingen mogelijk, zoals zelfrijdende busjes. De voorbereidingen vinden plaats met een intensieve samenwerking tussen leveranciers, klanten en ontwikkelaars. Het doel is om 5G zo soepel mogelijk te introduceren en daarbij zo snel mogelijk een landelijke dekking te bieden. Hierbij wordt er gewerkt met zogenaamde technische labs.
Wat zijn 5G fieldlabs?
Fieldlabs zijn labs waarin het 5G netwerk en alle mogelijke toepassingen ervan worden getest. Er zijn zeven domeinen waarin het netwerk wordt onderzocht: Landbouw, Zorg, Energie, Verkeer & Logistiek, Leefomgeving, (Smart) Industry en Onderwijs & Onderzoek. Er worden door alle betrokken partijen verschillende ideeën ingebracht, die vervolgens getest worden in proefopstellingen.
Waarom worden de 5G mogelijkheden getest?
Het testen van het nog uit te rollen 5G netwerk is erg belangrijk. Het zal op meerdere manieren een positieve impact hebben op de samenleving. Het is dan ook belangrijk om alles wat ermee te maken heeft uitvoerig te testen. Daarnaast wordt er op deze manier ook gekeken naar de toepassingen die op grote schaal mogelijk zijn.
De mogelijkheden van 5G zijn eindeloos. Met uitgebreide onderzoeken wil men een beter beeld krijgen van wat er in de toekomst mogelijk kan zijn. Kort gezegd wordt er in de testlabs gekeken naar wat er nu al mogelijk is en op welke gebieden er voor de toekomst moet worden doorontwikkeld.
Welke tests vinden er in de verschillende 5G fieldlabs plaats?
De testlabs voor 5G hangen samen met een samenwerking tussen verschillende partijen. Zo zijn er fieldlabs van T-Mobile, maar vind je ook Vodafone en KPN fieldlabs verspreid over het land. De tests die hier plaatsvinden zijn zeer uiteenlopend. Denk aan toepassingen voor de landbouw, stedelijke gebieden, logistiek of de medische wereld. Ook artificial intelligence, virtual reality en drones worden meegenomen in de tests.
Voorbeelden van 5G toepassingen die worden getest
De tests zijn opgedeeld in de eerder genoemde domeinen. Binnen deze onderdelen zijn weer ontzettend veel verschillende toepassingen die getest kunnen worden. Denk maar eens aan een samenwerking tussen het KPN fieldlab en een proefboerderij, tests waarbij drones de gewassen in de kassen in de gaten houden, of een samenwerking tussen KPN en Huawei waarbij er gekeken wordt naar network slicing in de Rotterdamse haven. Hierbij wordt het virtueel mobiel netwerk afgescheiden van de rest van het mobiele verkeer.
Het belang van 3,5GHz voor de 5G fieldlabs
Nederland heeft een sterke positie binnen de Europese markt als het gaat om stabiele mobiele netwerken. Die positie willen we graag behouden. En daarom is het belangrijk dat er in de testlabs gebruik gemaakt kan worden van de 3,5GHz frequentie. Lees hier meer over 5G frequenties.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over 5G veiling, 5G antennes, 5G telefoons en 5G schadelijk. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie