Er is ontzettend veel veranderd in de afgelopen jaren als het gaat om mobiel netwerk. 25 jaar geleden werd voor het eerst een GSM-netwerk gelanceerd in Nederland. Toen was alleen bellen en sms’en mogelijk. Sindsdien zijn er al vele verbeteringen de revue gepasseerd. Vandaag de dag is het dataverkeer enorm gegroeid en is er steeds meer mogelijk. 5G is de vijfde generatie mobiel netwerk die volgend jaar wordt uitgerold, waarmee je binnen een paar seconden een hele serie kunt downloaden. Maar nog sneller internet, hoe werkt dat eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.
Hoe werkt 5G?
De hoeveelheid dataverkeer is sinds het begin van 4G tot nu duizend keer zo groot geworden. Om deze groei te kunnen behouden en voort te zetten, is 5G geïntroduceerd. Duizend keer zo veel dataverkeer, betekent niet dat er duizend keer zo veel masten of frequentiebanden nodig zijn. Dit komt doordat het 5G netwerk efficiënter data verstuurt en beter gebruik maakt van het radiospectrum (frequenties) en de beschikbare techniek (antennes). Dit biedt de mogelijkheid tot sneller internet en meer toegang op het netwerk voor apparaten.
Wat zijn 5G frequenties?
In de telecomwereld draait het allemaal om frequenties, oftewel trillingen. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller de verbinding, maar hoe slechter het bereik van de antenne. 5G biedt snellere verbindingen, maar om het bereik goed te houden, moeten er kleine antennes worden geplaatst (small cells). Deze worden bijvoorbeeld op lantaarnpalen bevestigd.
Daarnaast werkt 5G met een lagere latentie. De latentie is de vertraging in de communicatie tussen zender en ontvanger. Een lagere latentie houdt in dat twee apparaten sneller gegevens naar elkaar sturen. Dit duurt bij 5G maar 1 milliseconde, terwijl het bij het 4G netwerk 50 milliseconden duurt.
Mede door deze lagere latentie is het mogelijk om meer apparaten binnen hetzelfde geografische gebied te gebruiken: 4G ondersteunt ongeveer 4000 apparaten per vierkante kilometer, terwijl 5G er ongeveer een miljoen ondersteunt. Dit betekent meer Netflix-series, spraakoproepen en YouTube-video’s die zonder onderbreking door het beperkte luchtruim worden vervoerd.
Hoe werken 5G antennes?
Om alle dataverkeer efficiënter te versturen, maakt 5G gebruik van bestaande en nieuwe zendmasten. Naast de honderden zendmasten die er al zijn, worden er nog een aantal kleine antennes geplaatst. Deze kleine antennes worden op verschillende plekken ‘verstopt’, zoals in bushokjes of bij lantaarnpalen.
Er worden tweedimensionale antennes ingezet om gebruikers horizontaal en verticaal te kunnen volgen. Er zijn veel kleine antennes nodig die een relatief sterke radiogolf uitstralen. De allerhoogste benodigde frequenties hebben namelijk een klein bereik. Deze sterke radiogolven hebben voor discussie gezorgd, omdat het mogelijk invloed heeft op de gezondheid van mensen. Wil je meer weten over de eventuele gezondheidsproblemen? Lees dan het artikel over 5G straling.
5G maakt ook gebruik van een nieuwe digitale technologie genaamd Massive MIMO, wat staat voor ‘multiple input and multiple output’. Deze technologie gebruikt meerdere gerichte bundels om gebruikers te traceren en te volgen. Hierdoor verbetert de dekking, snelheid en capaciteit van het internet. Huidige antennes werken als schijnwerpers: ze verlichten een groot gebied, maar verspillen daarbij veel signalen.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over wat is 5G , wanneer komt 5G en over de mogelijkheden van 5G. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie