Binnenkort wordt het nieuwe 5G netwerk uitgerold. Door het enorme dataverkeer dat wij tegenwoordig verzenden, heeft 4G de technische limieten bereikt van de hoeveelheid gegevens die het snel kan overbrengen. Het 5G netwerk biedt hiervoor nieuwe mogelijkheden. Dat het netwerk verbeteringen met zich meebrengt is dan ook geen verrassing. Maar wat is er precies anders en wat gaat het verschil maken? Wat de verschillen zijn tussen 5G en 4G lees je in dit artikel.
Wat is het verschil tussen 4G en 5G?
Er zijn grote verschillen tussen het toekomstige 5G netwerk en het huidige 4G netwerk. 5G biedt niet alleen een verbeterde snelheid, maar ook een lagere latentie, hogere frequenties en ondersteuning van meer apparaten. 5G zorgt voor een nieuw netwerk waarop smartphones, tablets, slimme horloges en andere Internet of Things-apparaten (IoT) zich kunnen aansluiten. Dit resulteert in realtime communicatie. Denk hierbij aan slimme steden, slimme fabrieken, zelfrijdende voertuigen, zorg op afstand en het direct streamen van films.
Pieksnelheden
5G kan een tien keer hogere doorvoer halen dan 4G. Hogere snelheden openen de deur voor nieuwe mogelijkheden via mobiele netwerken. Het downloaden van multi-gigabyte-bestanden en het streamen van 4K / 8K-video’s kunnen een realiteit worden. Lees ook ons uitgebreide artikel over de internetsnelheid van 5G.
Latentie
5G heeft vier tot vijf keer snellere latentie (verzendsnelheid van gegevens) dan 4G. Deze extreem lage latentie kan realtime toepassingen mogelijk maken, zoals zelfrijdende voertuigen, geavanceerde robotica en meeslepende realiteit.
Connectiviteit
5G kan tot 100 keer meer apparaten ondersteunen dan 4G – wat leidt tot een wereld die meer verbonden is dan ooit. Deze verschuiving is van cruciaal belang omdat miljarden IoT-apparaten online komen en bestaande 4G-netwerken belasten. Denk toekomstige steden met slim transport, efficiënte energienetten en beveiliging op afstand die allemaal via 5G communiceren.
Energie-efficiëntie
5G gebruikt naar schatting 90% minder energie per bit dan 4G. Met het 5G netwerk gaat je batterij of accu langer mee door minder energieverbruik. Door snelle 5G netwerken met lage latentie te gebruiken, kunnen meer gegevens in het netwerk worden verwerkt in plaats van op een apparaat.
Mobiel datavolume
5G werkt veel beter in gebieden met hoge dichtheid aan apparaten via hetzelfde netwerk dan 4G. Met hogere snelheden en lagere latentie, zou 5G duizend keer zo veel volume van mobiele gegevens kunnen verwerken als 4G.

Voortbestaan van 4G
In tegenstelling tot eerdere generaties internet zullen 4G en 5G naast elkaar bestaan. Wanneer jouw apparaat een 5G signaal verliest, valt het terug op het huidige 4G netwerk (LTE genaamd). Hier heb je als gebruiker niet tot nauwelijks last van. De overgang van 4G naar 5G moet op dat moment onmerkbaar zijn.
Het naast elkaar voortbestaan van internetgeneraties is vooral handig in gebieden in het land waar 5G netwerken meer tijd nodig hebben om van de grond te komen. De uitrol zal niet in elk gebied en elk land op hetzelfde moment zijn. Naar schatting is 5G eind 2023 op de meeste plekken in Nederland beschikbaar. Meer hierover lees je in ons artikel wanneer komt 5G.
Meer weten over 5G? Lees dan ook onze artikelen over hoe 5G werkt, wanneer 5G komt en over de straling van het 5G netwerk. Heb je een vraag of een toevoeging? Laat dan hieronder een bericht achter in de comments!
Geef een reactie